Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Η Le Figaro για τις τηλεοπτικές άδειες

Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Le Figaro δημοσιεύεται πρακτορειακό άρθρο (AFP) με τίτλο: "Ελλάδα: νέα προσπάθεια ρύθμισης του οπτικοακουστικού τομέα". Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:

"Η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρέτησε το Σάββατο την απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) για τη δημοπράτηση  των επτά ραδιοτηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, που πρόκειται για μια νέα προσπάθεια "να μπει σε τάξη" το οπτικοακουστικό τοπίο.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), η ανεξάρτητη αρχή η οποία είναι συνταγματικά αρμόδια για τα οπτικοακουστικά, όρισε την τιμή της δημοπρασίας για την κάθε μία από τις επτά ραδιοτηλεοπτικές άδειες στα 35 εκατομμύρια ευρώ, "μια τιμή που αντιστοιχεί στην αγορά" και "εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον" όπως δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ, ο Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Ο ίδιος κάλεσε "όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την απόφαση του ΕΣΡ, το οποίο μετά από δεκαετίες παρανομίας στον τομέα, είναι έτοιμο να κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα" για την εκχώρηση αδειών και για να "βάλει σε τάξη" το οπτικοακουστικό τοπίο. Ο Υπουργός δεν έχει ακόμη προσδιορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας δημοπράτησης των αδειών. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ψήφισε πέρυσι στο Κοινοβούλιο, μια μεταρρύθμιση των οπτικοακουστικών η οποία προέβλεπε την αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, τα οποία λειτουργούν από τότε που δημιουργήθηκαν, στα τέλη του 1980, στη βάση "προσωρινών αδειών".Όμως μια πρώτη προσπάθεια δημοπράτησης τεσσάρων αδειών, που αποφασίστηκε τότε από την κυβέρνηση και έχοντας αποφέρει 245 εκατομμύρια ευρώ, προκάλεσε μια πολεμική στη χώρα: οι τωρινοί ιδιοκτήτες των καναλιών, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται σε καμιά δεκαριά, και υποστηρίζονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τη δεξιά και τους σοσιαλιστές, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θέλει να "κλείσει" τα κανάλια και να "ελέγξει τον τομέα". Μετά από περίπου δέκα προσφυγές, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, το Συμβούλιο Επικρατείας, έκρινε παράνομη και απέρριψε τον περασμένο Νοέμβριο την πώληση των τεσσάρων αυτών αδειών λόγω της απουσίας απόφασης του ΕΣΡ, του οποίου η θητεία είχε λήξει. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το Κοινοβούλιο κατάφερε να ορίσει τα εννέα μέλη όπως προβλέπεται από το σύνταγμα, κάτι που του επέτρεψε να αποφασίσει την δημοπράτηση των επτά αδειών.   
 
website counter
friend finderplentyoffish.com