Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΣτΕ: Νομικό κενό στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΑΕΙ

Συνταγματικό και νομικό κενό στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ορισμένων τμημάτων των ΑΕΙ εντόπισε η πενταμελής σύνθεση του δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραπέμποντας το ζήτημα στην επταμελή σύνθεση του ίδιου τμήματος.


Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας διαπίστωσαν ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει την εξουσιοδότηση στον υπουργό Παιδείας να εκδίδει τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τμημάτων ορισμένων ΑΕΙ, αλλά ούτε και η νομοθεσία δίνει αυτή τη δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας.
Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, τόσο το Σύνταγμα όσο και η νομοθεσία προβλέπουν την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, στρεφόμενος κατά του υπουργού Παιδείας και ζητώντας την ακύρωση της άρνησης του υπουργείου Παιδείας να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα, των Διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης.
Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι η νομοθεσία δεν παρέχει εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος επαγγελματικής κατοχύρωσης πτυχιούχων πανεπιστημιακού Τμήματος, αλλά αντίθετα προβλέπεται για αποφοίτους των ΤΕΙ.
Ακόμη, στην υπ' αριθμ. 2010/2017 απόφαση του ΣτΕ σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4009/2011 δεν παρέχεται πλέον εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Παιδείας για να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τμημάτων των ΑΕΙ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com