Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Κίνα: Θύμα λογοκρισίας ο... Γουίνι το αρκουδάκι

Είδος... «υπό εξαφάνιση» φαίνεται να είναι στα κινεζικά μέσα δικτύωσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Γουίνι το αρκουδάκι, «πληρώνοντας» το γεγονός πως μερίδα της κοινής γνώμης της Κίνας, τον παρομοιάζει με τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζίνπινγκ.


Πληκτρολογώντας τις τελευταίες ώρες τους χαρακτήρες «Weini xiao xiong» («Γουίνι το μικρό αρκουδάκι» στα κινεζικά) στο -αντίστοιχο του Twitter- μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, οι χρήστες διαβάζουν το μήνυμα πως «το περιεχόμενο αυτό είναι παράνομο».
Παρόμοιο μήνυμα εμφανίζεται και στις εικόνες που περιέχουν το αξιολάτρευτο αρκουδάκι, ενώ στο WeChat -το δημοφιλές στην Κίνα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο- το πακέτο με τα αυτοκόλλητα στα οποία απεικονίζεται ο Γουίνι έχει πλέον καταργηθεί.
Πάντως, οι χρήστες μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν, να αναρτήσουν και να αποστείλουν τις δικές τους κινούμενες εικόνες (GIF) με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο ήρωα παιδικών βιβλίων και κινούμενων σχεδίων.
Ο συμπαθητικός αυτός ήρωας, γνωστός για την αδυναμία του στο μέλι, έχει κατά τα παρελθόντα έτη συγκριθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Το 2013 κυκλοφόρησε στα κινεζικά μέσα δικτύωσης μια φωτογραφία του προέδρου της Κίνας με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, δίπλα σε μια εικόνα του Γουίνι με τον φίλο του τον Τίγρη.
Παρομοίως, το 2014, μια φωτογραφία του Σι Τζίνπινγκ όπου χαιρετά με χειραψία τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, παρομοιάστηκε με μια αντίστοιχη εικόνα όπου ο Γουίνι χαιρετά τον γαϊδαράκο της παρέας Γκαρή.
Εξάλλου, το 2015 ο ιστότοπος πολιτικής ανάλυσης «Global risk insights» ανακύρηξε μια εικόνα που συγκρίνει τη φωτογραφία του προέδρου της Κίνας σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο κατά της διάρκεια παρέλασης, με το αυτοκίνητο της σειράς παιδικών παιχνιδιών του Γουίνι, ως την «πλέον λογοκριμένη φωτογραφίας της Κίνας».
Καθώς πλησιάζει το συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ αναμένεται να λάβει μια νέα θητεία στην ηγεσία της χώρας, το επιτελείο του είναι πολύ προσεκτικό σε ό,τι αφορά την προστασία της εικόνας του.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com