Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ξεκινά η εξίσωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων με εμπορικές τιμές

Τις διαδικασίες για τη εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές ξεκινάει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το νέο σύστημα θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", με δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν την το βράδυ στη Βουλή προβλέπεται αφενός η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφετέρου η δημιουργία Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων.
Με την τροπολογία επιχειρείται η αξιοποίηση της βάσης δεδομένων της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων, που έχει δημιουργηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτή να αποτελούν το υπόβαθρο ενός ηλεκτρονικού συστήματος εκτίμησης ακινήτων.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον προάγγελο του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος που θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, από τις τιμές πώλησης των ακινήτων είναι εξαιρετικά δύσκολο η αρμόδια επιτροπή να μπορέσει μέχρι το τέλος του να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα που να βασίζεται στις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων. Και αυτό διότι 4 στα 10 ακίνητα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη στρέβλωση της αγοράς ακινήτων.
Τα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνονται στο μητρώο θα προέρχονται από τα διαθέσιμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα αρμόδια Κτηματολογικά Γραφεία, καθώς και τους συμπράττοντες Συμβολαιογράφους. Σκοπός του μητρώου είναι η εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων σχετικά με την αγορά ακινήτων.
Μέρος των στοιχείων όπως αναφέρεται στην σχετική διάταξη "δύναται να δημοσιοποιείται, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών, ώστε να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κ.λπ.) η δυνατότητα να αποκτά μια γενικής "εικόνα" γύρω από τη αγορά ακινήτων για πληροφοριακούς λόγους".
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε η αγορά ακινήτων είναι στρεβλή στο 40%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 40% των πωλήσεων γίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές εξαιτίας των αναγκών των πωλητών. Τιμές που απέχουν κατά 60-70% από την αντικειμενική αξία και κατά 70-80% από την εμπορική τιμή που ίσχυε το 2008, στις καλές εποχές της κτηματαγοράς.              
 
website counter
friend finderplentyoffish.com