Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Έξοδος στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο – Το πλάνο του Μαξίμου

Στον πυρετό των χρηματαγορών πριν από τα… μπάνια του λαού φαίνεται πως κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να εκδίδει πενταετές ομόλογο τη Δευτέρα διαψεύσθηκαν.
 
Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο κεντρικός σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου παραμένει η έξοδος στις αγορές χρήματος μέχρι τις αρχές Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η Ηρώδου Αττικού τηρεί σιγή ασυρμάτου για το θέμα, ενώ η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Με αυτά τα δεδομένα πλέον, πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η έξοδος στις αγορές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, μετά δηλαδή και την ανακοίνωση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η έκδοση ομολόγου, για πρώτη φορά μετά το 2014, απασχόλησε αλλεπάλληλες συσκέψεις και τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και με το σύνολο του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών συμβούλων για τα ζητήματα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικό της υψηλής διαβάθμισης του εν λόγω θέματος, είναι το γεγονός ότι κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στο σενάριο εξόδου στις αγορές τη Δευτέρα, συντηρούσε τα σενάρια χωρίς να διαψεύδει κατηγορηματικά και σχολίαζε πως "δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους".

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό πάντως, το προσεχές διάστημα μέχρι τις αρχές Αυγούστου αναμένεται - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - να ανοίξει το βιβλίο προσφορών από τον αρμόδιο ΟΔΔΗΧ προκειμένου η χώρα να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας, ως την πρώτη δοκιμαστική σε μια σειρά εξόδων, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν μέχρι την οριστική μετά το τέλος του προγράμματος, ήτοι το καλοκαίρι του 2018.

Η συγκυρία για την έκδοση ομολόγου χαρακτηρίζεται από τραπεζικές πηγές που μίλησαν στους Financial Times εξαιρετικά θετική, καθώς "οι πιστωτικές αγορές αισθάνονται ακόμη πολύ υγιείς".

Υπενθυμίζεται ότι η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου την περασμένη εβδομάδα, ύψους 813 εκατ. ευρώ, έγινε με επιτόκιο μειωμένο από το 2,7% στο 2,33% και προσέλκυσε ισχυρή διεθνή ζήτηση. Σημειώνεται τέλος, ότι χθες στο ταμπλό, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 2,57% στο 5,280%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου σημείωνε πτώση 0,53% στο 3,53%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com