Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε σήμερα «επείγουσα» την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αξίωσή του να υπάρξουν εκ των προτέρων δεσμεύσεις από την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και από τις Βρυξέλλες για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο διακρατούν οι Ευρωπαίοι.

 
«Είναι επείγον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα και να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, διότι (σ.σ. η καθυστέρηση) βλάπτει την ελληνική οικονομία. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ Πάουλ Τόμσεν, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί μια νέα δόση του δανείου της ως τον Ιούλιο για την αποπληρωμή δόσεων του χρέους.
Παρά τις πιέσεις του Βερολίνου, το ΔΝΤ μέχρι σήμερα αρνείται να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015 και συνεχίζει να ζητάει να του δοθούν εγγυήσεις από τις δύο πλευρές.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ο Τόμσεν έκανε λόγο για «καλή πρόοδο» στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες και πρόσθεσε ότι ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα «την επόμενη εβδομάδα».
«Παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα», σημείωσε πάντως ο αξιωματούχος του Ταμείου, αναφερόμενος κυρίως σε δημοσιονομικά θέματα.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της εξυπηρέτησης του χρέους) 3,9% του ΑΕΠ.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής για την είδηση αυτή. «Μπορούμε να υποδεχθούμε με ικανοποίηση αυτά τα καλά αποτελέσματα της Ελλάδας», ανέφερε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
«Αυτό μπορεί να συμβάλει να υπάρξει η βούληση για τα βήματα που αναμένουμε προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση διαρκής και ολοκληρωμένη», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε ο Σαπέν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Σαπέν, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι τον «διαβεβαίωσε ξανά για την υποστήριξη» της Γαλλίας και «χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς», προφανώς αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας.
Ωστόσο, σημείωσε ο Τόμσεν, συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες για το διάστημα κατά το οποίο η Αθήνα θα κληθεί να επιτυγχάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα αυτού του ύψους, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί υπερβολικά φιλόδοξο. Ενώ, όσον αφορά την πτυχή του ελληνικού κρατικού χρέους, το ΔΝΤ αναμένει περισσότερες «διευκρινίσεις» για τον τρόπο που θα γίνει η ελάφρυνση την οποία έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι. Αν τα δύο ζητήματα αυτά διευθετηθούν το ΔΝΤ θα μπορέσει να έχει συμμετοχή στη χρηματοδότηση του προγράμματος, όπως είχε γίνει το 2010 και το 2012, συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com