Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Νέος Πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους ο Νίκος Βούτσης

Με 181 ψήφους, ο Νίκος Βούτσης αναδείχθηκε στο αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής.
Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βούτση - σε σύνολο 297 ψηφισάντων βουλευτών - ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και στην κάλπη βρέθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.




Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο - την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης - σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.
Νέος Πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους ο Νίκος Βούτσης

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.


Βούτσης: «Έχουμε τη φιλοδοξία να εργαστούμε με συνέπεια για να κλείσει οριστικά αυτός ο πολυετής κύκλος μνημονιακών δεσμεύσεων»


Να αναληφθούν από όλους οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που απορρέουν και που μας αφορούν μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, κάλεσε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την ομιλία του από έδρας και ζήτησε «να αξιοποιήσουμε, το γεγονός ότι μέσα σε ένα εννεάμηνο ο λαός μας κλήθηκε τρεις φορές να γνωμοδοτήσει, να διαμορφώσει συσχετισμούς και να επιλέξει πολιτικές σε σταυρικά ερωτήματα και μέσα σε οριακές καταστάσεις στις οποίες βρέθηκε η χώρα».

Επισήμανε ότι η συνομολόγηση της νέας δανειακής συμφωνίας τριετούς διάρκειας με τα προαπαιτούμενα, αλλά και η υποχρέωση να συζητηθεί και να ρυθμιστεί το μη βιώσιμο, κατά κοινή ομολογία, χρέος της χώρας, όπως και οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις αποτελούν το πλαίσιο των προφανών δεσμεύσεων, αλλά και της εφαρμογής αντίρροπων πολιτικών υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων. «Πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει και θα παρουσιάσει από αύριο κιόλας στις Προγραμματικές της Δηλώσεις» είπε ο κ. Βούτσης επισημαίνοντας πως η Βουλή καλείται να έχει τη δικιά της συμβολή, να πυκνώσει και να δώσει ακόμα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην κοινοβουλευτική διπλωματία, να θέσει προς αξιοποίηση προς την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη για την άσκηση πολιτικής, προβληματισμούς και συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα μέσα στη δύσκολη και διαρκή διαπραγμάτευση τόσο της συμφωνίας όσο και του μείζονος θέματος του χρέους. Πρόσθεσε, δε, πως η νομοθέτηση, επίσης, θα ακολουθεί πιστά τις επιταγές του Κανονισμού της Βουλής μέσα από τη συναινετική δημιουργική εφαρμογή των διαδικασιών «χωρίς τυπολατρίες αλλά και με την, κατά το δυνατόν, αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων».

«Εμείς, ως Βουλή των Ελλήνων, στη νέα περίοδο μπορούμε να έχουμε τη φιλοδοξία, να εργαστούμε με συνέπεια, ώστε κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας αυτής της Βουλής, και πολύ πιο έγκαιρα από τη λήξη της, να έχει κλείσει οριστικά και τυπικά αυτός ο πολυετής τελικά κύκλος μνημονιακών δεσμεύσεων και πολιτικών που οδήγησαν σε εκτεταμένη φτωχοποίηση, ανεργία, σε βάθεμα των κοινωνικών ανισοτήτων» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής.

Αφού ανέφερε ότι όχι μόνο η Βουλή πρέπει να εργάζεται λοιπόν με τη συνείδηση της ευθύνης και το πρόταγμα της κοινωνικής ευαισθησίας, «αλλά θα πρέπει να αποκλείσει κιόλας απολύτως όλες τις διαδικασίες και τις σκοτεινές διαδρομές που αναπαράγουν στοιχεία διαφθοράς, διαπλοκής, πολιτικού χρήματος και επιλεκτικής νομοθέτησης για την ενίσχυση ή την απαλλαγή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Εξήγησε ότι η Βουλή έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες μέσω των οποίων δυνητικά ασκείται αυστηρός έλεγχος, μπορούν να ενεργοποιούνται προληπτικές ασφαλιστικές δικλείδες ή και μπορούν να εξετάζονται μέχρι και το στάδιο της δικαστικής παραπομπής πολιτικά πρόσωπα ή και ολόκληρες υποθέσεις συμβάσεων, προμηθειών, λιστών όπως αυτής της λεγόμενης «Λαγκάρντ», εξοπλιστικών προγραμμάτων κ.ά. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, στην Επιτροπή για τις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ και στην Διάσκεψη των Προέδρων οι οποίες έχουν θωρακιστεί, όπως άλλωστε και στις Εξεταστικές Επιτροπές για επιμέρους ζητήματα τα οποία θα αποφασίσει εκ νέου, ή για πρώτη φορά, η παρούσα Βουλή, έτσι ώστε να ασκήσουν αποτελεσματικά το έργο τους.

«Βεβαίως η ελληνική δικαιοσύνη και η κυβερνητική πρωτοβουλία έχουν τον πρώτο λόγο ώστε να ανοίξουν και να διαλευκανθούν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής» ξεκαθάρισε και αναφερόμενος ειδικώς στον ρόλο της Βουλής, ο κ. Βούτσης είπε πως εμείς από την πλευρά μας, ως Βουλή, δεν θα πρέπει να απεκδυόμαστε της ευθύνης για τον ορισμό με ευρείες συναινέσεις, κατά το Σύνταγμα, των Ανεξαρτήτων Αρχών, για τον ορισμό διοικήσεων ΔΕΚΟ, για τον ετήσιο έλεγχο όλων των Αρχών και των διοικήσεών τους, για τη διενέργεια πραγματικών και αυστηρών ελέγχων στο πόθεν έσχες, για την αυστηρή τήρηση της διαδικασίας σχετικά με την άρση των ασυλιών μέσω της προστασίας και μόνον του βουλευτή στην απρόσκοπτη άσκηση του λειτουργήματός του, για την ταχεία διεκπεραίωση των δικογραφιών που αποστέλλονται στη Βουλή.

«Κυρίως, όμως, θα πρέπει να εξηγηθούμε, γιατί η κοινωνία το ζητάει και οι πολίτες το απαιτούν, ότι σε όλες τις υποθέσεις που προληπτικά ή όπως αλλιώς άπτονται θεμάτων που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και την ενδεχόμενη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα δεν επιτρέπεται να μένουμε στην επιφάνεια και στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων με γόνιμες ή και άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα τεκμηριωμένα συμπεράσματα που θα οδηγούν στην απόδοση ευθυνών ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να μένουνε σκιές και υπόνοιες για ανοχή και συνδιαλλαγή και είναι απολύτως ώριμο το αίτημα του αποκλεισμού από άλλες συμβάσεις ή δουλειές του δημοσίου εταιρειών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Αναβάθμιση της Βουλής

Στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής, λέγοντας πως επίσης, το Ίδρυμα της Βουλής μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, πέραν της θετικής εμπειρίας μέσω της ανάδειξης σημαντικών ιστορικών στιγμών και προσωπικοτήτων στον ιδιαίτερο κοινωνικό και πολιτικό τους χρόνο, με τη διοργάνωση συγκροτημένων συζητήσεων για προβληματισμό σε κορυφαία ζητήματα με διεθνή μάλιστα διάσταση. «Δεν μπορεί να αγνοούμε ή να παραγνωρίζουμε την σπουδαιότητα της αντιπαράθεσης που διεξάγεται για κρίσιμα καυτά θέματα όπως π.χ. αυτό των σύγχρονων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από τις εμπόλεμες ζώνες προς την Ευρώπη, ή το μείζον θέμα της αμφιλεγόμενης και προβληματικής Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) ή αυτό των αυξανόμενων αποσταθεροποιητικών τάσεων στην ευρύτερη γεωστρατηγική περιοχή μας» είπε χαρακτηριστικά.

Στην προσπάθεια «ενός γενναίου ανοίγματος στην κοινωνία, τον πολιτισμό, τα σύγχρονα προβλήματα» ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η συμβολή του Καναλιού της Βουλής θα είναι πολύτιμη,ενώ διευκρίνισε πως η Βουλή -με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τις θεματικές που μπορεί να αναπτύξει- δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς, λειτουργίες, κινηματικές και πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές και μηντιακές λειτουργίες. «Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης» είπε ο κ. Βούτσης.

«Δεν πρέπει ούτε μία στιγμή να παραβλέπουμε ότι η κρίση προκάλεσε ακραία ψυχική κακοποίηση προσωπική και συλλογική. Έφερε στην επιφάνεια απόγνωση, ανήμπορη οργή, άλογο φόβο που συνδυάστηκαν με τη συμπίεση της σκέψης από τη μιντιακή καταιγίδα περί «μονοδρόμων» λύσεων και από τα συμπτώματα κοινωνικού αυτοματισμού που αποσαθρώνουν τον κοινωνικό ιστό».

Ακόμη επισήμανε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο, μέσα από μία μελετημένη αναδιάρθρωση και τομές στη λειτουργία, να προκύψουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, με θετικές επιπτώσεις και στην εξοικονόμηση πόρων.

Είναι απολύτως ώριμο ,ανέφερε,το ζήτημα της συμπερίληψης όλων των λεγόμενων Ειδικών Κανονισμών στο πλαίσιο του γενικού Κανονισμού της Βουλής και η άρση των υπαρχουσών διακρίσεων και ιδιότυπων σχέσεων που είχαν δημιουργηθεί.

Οι εργαζόμενοι

Αναφερόμενος στο προσωπικό την Βουλής, ο νέος Πρόεδρος απηύθυνε μήνυμα πως κανείς δεν πρέπει να έχει ή να του δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας.

«Όλοι και όλες όμως πρέπει να συμβάλλουν ώστε η ισοτιμία, η ισονομία και η πραγματική αξιολόγηση της δουλειάς τους να αποτελούν κίνητρα και αξίες αδιαπραγμάτευτες. Να τελειώσουν τα πελατειακά συστήματα και οι διακρίσεις, οι προνομιακές και επιλεκτικές καταστάσεις, που υπονομεύουν πέραν των άλλων και τις συναδελφικές σχέσεις των εργαζομένων» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων και των εργολαβιών πάνω στις εργασιακές σχέσεις, να αντιμετωπιστούν ριζικά οι γενικευμένες επισφάλειες που δημιουργούνται από την διαιώνιση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και να καταργηθεί το καθεστώς της συστηματικής ανάθεσης σε εξωτερικές εταιρείες «φιλέτων» του δημοσίου και εν προκειμένω της Βουλής. «Το μήνυμα είναι πάρα πολύ σαφές. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χάσουν από την οριστική ρύθμιση αυτών των θεμάτων που υποβαθμίζουν το εργασιακό καθεστώς και οδηγούν σε απαξίωση τη δουλειά τους και σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στη Βουλή και τους εργαζόμενους συλλήβδην», δήλωσε εμφατικά.

Τα οικονομικά των βουλευτών

Ο πρόεδρος της Βουλής, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των Βουλευτών, όπου είχαν υπάρξει ουσιαστικές μειώσεις στο καθεστώς αποζημιώσεων και επιδομάτων το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε ότι θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε άμεσα, δηλαδή στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Βουλής, μέτρα που και η κυβέρνηση είχε εισηγηθεί και προαναγγείλει. Δηλαδή - εξήγησε - την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος, με όλους τους συμπολίτες μας και μείωση επί του βασικού μισθού με πρόνοια ώστε να μην θιγούν ενδεχομένως αποζημιώσεις, όπως επί παραδείγματι αιρετών που συμπαρασύρονται κατά νόμο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com