Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Οταν λέμε «όχι» εννοούμε «ναι»

Ο απόλυτος οικονομικός παραλογισμός και όχι μόνο. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο η χώρα αυτή τα είδε όλα. Η εξιστόρηση των γεγονότων κόβει την ανάσα.



Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2014 η Ελλάδα ζούσε στον πυρετό των διαβουλεύσεων με την τρόικα, χωρίς να μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία.

Οκτώβριο και Νοέμβριο διαφάνηκε ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου είναι επιτέλους δυνατή.

Τότε η τρόικα και η Αθήνα φαίνεται να πλησιάζουν η μια την άλλη. Η κυβέρνηση προτείνει μέτρα κοντά στο ένα δισεκατομμύριο, οι ξένοι υποχωρούν και δέχονται να κλείσει η διαφορά με ένα πακέτο περίπου δύο δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το Μνημόνιο έληγε τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014 αρχίζει εκείνη την εποχή να συζητείται στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη η χορήγηση μιας πιστωτικής γραμμής και να αποφευχθεί το τρίτο μνημόνιο.

Όμως όλα αλλάζουν τον Δεκέμβριο, όταν όλοι ετοιμάζονται πια για εκλογές. Το όνειρο διακόπτεται και αρχίζει ο εφιάλτης.

Η απόπειρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επισπεύδεται και προκαλεί αναπόφευκτα τις βουλευτικές εκλογές.

Αλλάζουν πάλι όλα ξαφνικά. Την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση εξασφαλίζει την παράταση του Προγράμματος για μόλις ένα δίμηνο, έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Αυτοπαγιδεύεται και στήνει ηθελημένα ή όχι την παγίδα για τη διάδοχη κυβέρνηση.

Η οικονομία στροβιλίζεται στο προεκλογικό, εκλογικό και μετεκλογικό κύκλο, για να φθάσει στο νέο όριο της 30ής Ιουνίου που λήγει και η συμφωνία-γέφυρα την οποία είχε υπογράψει η νέα κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Στις 25 Ιουνίου οι ελπίδες αναζωπυρώνονται. Ο «λογαριασμός» φθάνει όμως στα 8 δισ. ευρώ, ενώ οι ξένοι προβάλλουν απαιτήσεις για διαφοροποίηση του πακέτου και πρόσθετο συνολικό κόστος κοντά στα 9 δισ. ευρώ.

Και την επόμενη, μεσάνυχτα Παρασκευής 26 Ιουνίου προς Σάββατο 27 Ιουνίου, όλα ανατρέπονται.

Προκηρύσσεται το Δημοψήφισμα, κλείνουν οι τράπεζες, η χώρα αναστενάζει στις ουρές και στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Την Κυριακή το 61,3% του λαού απορρίπτει με εκκωφαντικό τρόπο τα μέτρα των 8 δισ. ευρώ και οι εμπνευστές του Δημοψηφίσματος φυσικά πανηγυρίζουν.

Αλλά η κυβέρνηση που προκήρυξε το Δημοψήφισμα και τάχθηκε με το «όχι» στα μέτρα, αμέσως μετά συντάσσει νέο πακέτο με 12 δισ. ευρώ και κινείται για νέο, το τρίτο κατά σειρά, Μνημόνιο έως το 2018.

Ο απόλυτος οικονομικός παραλογισμός. Το ένα δισεκατομμύριο έγινε 12 δισεκατομμύρια και το 61,3% «όχι» έγινε 100% «ναι».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com