Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Τα επόμενα βήματα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

Σήμερα η Lagarde έχει ανακοινώσει την σύγκληση του Συμβουλίου του ΔΝΤ προκειμένου να θέσει δύο ζητήματα: η Ελλάδα δεν πλήρωσε την υποχρεώσή της των 1,55 δισ. ευρώ (1,2 SDR) και ταυτόχρονα ζήτησε την αναβολή των πληρωμών της στην βάση του άρθρου "5.7.G” του καταστατικού του Ταμείου.



Το περιθώριο του Συμβουλίου για να αποδεχθεί το αίτημα της παράτασης αποπληρωμής που θα μπορούσε να αγγίξει και τα πέντε χρόνια, είναι η απλή πλειοψηφία και αυτή σε επίπεδο G-10, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, ήδη υπάρχει.

Η αποδοχή του αιτήματος αυτού επιτρέπει ώστε η μη αποπληρωμή της δόσης – όπως και των επόμενων που ακολουθούν - να μη χαρακτηρισθεί ως χρεοστάσιο έναντι του ΔΝΤ αλλά ως "καθυστέρηση” η οποία μπορεί να "νομιμοποιηθεί” με την πλειοψηφική απόφαση του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει και να πάρει απόφαση τις επόμενες ημέρες (μέχρι και ενα μήνα) ήτοι να διατηρηθεί η εκκρεμότητα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα τουλάχιστον, έτσι ώστε να... διευκολυνθεί τόσο η ΕΚΤ όσο και το EFSF να αποφύγουν τις άμεσες αποφάσεις σε σχέση με τον ELA (89 δισ. ευρω) και το δάνειο των 144,6 δισ. ευρω μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό η εκκρεμότητα με το ΔΝΤ επηρεάζει τις δυνατότητες του Draghi στην εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα και αύριο ώστε να κρατήσει σε ισχύ τις αποφάσεις για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του "παγωμένου” στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής ELA.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον στην "συμπεριφορά” αυτή του ΔΝΤ αναγνωρίζει κανείς την επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία "έχει σαφώς ρίξει το βάρος της υπέρ της απόφασης του "ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα της Κυριακής...”.

Άλλωστε εκτός ακραίου απροόπτου – όπως αναφέρεται από τους ίδιους κύκλους – η πορεία προς το δημοψήφισμα είναι εξαιρετικά απίθανο πλέον να διακοπεί.

Ο Draghi από την πλευρά του έχει ενημερώσει για όλα τα ενδεχόμενα την ελληνική κυβέρνηση όπως και για το ενδεχόμενο επιπλέον απομείωσης ("κούρεμα”) της αποδεκτής αξίας των τίτλων/εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών που χρησιμοποιούνται για τον ELA. Γεγονός είναι ότι αν το Συμβούλιο της ΕΚΤ δρομολογήσει στην σημερινή του συνεδρίαση μία τέτοια αναθεώρηση, ίσως οδηγήσει ακόμα και στον περιορισμό του ορίου των εκταμιεύσεων από τους καταθέτες τις επόμενες ημέρες.

Κύκλοι της τράπεζας επιμένουν πάντως ότι προς το παρόν και παρά την αυξημένη πίεση που αναμένεται να ασκήσουν οι "σκληροί” της ομάδα Weidmann στο συμβούλιο η πλειοψηφία του Συμβουλίου θα διατηρήσει την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com